Najvažnija adresa – Dee Dee Mellow

CD 1019

 1. Gnom
 2. Adios pueblo de avacucho
 3. Dee Dee Mellow
 4. Sova
 5. Kruha i jogurta
 6. Tibetanski omastir
 7. Pjesma Bika koji sjedi
 8. Al Hawab
 9. (Catastrophy) Epistrophy
 10. Well You Needn’t
 11. Blue 7
 12. Longue Lizards In Zoo
 13. Harlem Nocturno
 14. Az a szep

Krajem 1987. godine basist Srđan Saher (ex Haustor), saksofonist i klavijaturist Jurij Novoselić (ex Film) i bubnjar Srđan Gulić (ex Haustor) su kombinirajući rock, jazz, funk i etno zvuke osnovali grupu Dee Dee Mellovv, baveći se pretežno eksperimentalnom muzikom.

Pored svojih pjesama „Uhu“, „Kruha i jogurta“, „Capri“, „Tibetanski omastir“, izvodili su i obrade Theloniousa Monka, Sonnyja Rollinsa, Johna Luria, kao i mađarske i indijanske narodne pjesme, zapisano na njihovoj kazeti „Live“ snimljenoj na koncertu u novosadskom Studiju M u produkciji Ivana Vlatkovića. Serijom veselih i duhovitih nastupa po klubovima, Dee Dee Mellow predstavljali su pravo i nepretenciozno osvježenje na sceni.

Budući da su se grupom bavili u predahu od redovnih angažmana, jer je Novoselić svirao u Disciplini kičme a Saher u Vješticama, krajem osamdesetih prestaju sa radom. Tek 1993. godine Novoselić sa gitaristom i piscem Davorom Slamnigom (ex Buldožer) obnavlja grupu, ali nastupaju pod imenima Disco Mellos ili Daddy Mellow. U novoj varijanti, takođe djeluju nepretenciozno, obrađuju disko hitove sedamdesetih godina, a sa njima nastupaju jazz pevačica Jasna Bilušić, glumice Dubravka Ostojić, Vanja Matujec, Ivana Boban i niz muzičara sa zagrebačke scene.