Filmska i TV produkcija

Najznačajnija delatnost poslednjih godina u Komuni je filmska i TV produkcija. Komuna je bila koproducent kanskog pobednika iz 1995. godine, filma "Underground" Emira Kusturice.

U produkciji Komune realizovani su i filmovi "Spasitelj" Predraga Antonijevića, "Lajanje na zvezde" Zdravka Šotre, "Crna mačka, beli mačor" Emira Kusturice, "Tajna porodičnog blaga" Aleksandra Đorđevića, kao i kratki film Miloša Radovića "Moja domovina" koji je nagrađen na 35 međunarodnih festivala. U realizaciji ovih filmova ostvarena je saradnja sa produkcijskim kućama iz SAD ("Spasitelj" OLIVER STONE & IEG), te iz Nemačke i Francuske ("Underground", "Crna mačka beli mačor" PANDORA I CIBY 2000).

Realizacijom više igranih serija i muzičkih i dokumentarnih TV emisija Komuna je, bez sumnje, danas vodeći proizvođač TV programa u Srbiji. Ubedljivo o tome svedoče serije "Bila jednom jedna zemlja" Emira Kusturice, "Porodično blago" i "Stižu dolari" Siniše Pavića i druge.

Serija 'Neki novi klinci'

TV serija, 2003.
Žanr: Komedija
Reditelj: Mladen Matićević

Neki novi klinci je bila tinejdžerska humoristička serija koja se emitovala na Prvom programu Radio televizije Srbije 2003. godine. Seriju je osmislila tekstopisac Spomenka Kovač, koja je napisala i scenario za ovu seriju.

Serija 'Lisice'

TV serija, 2002.
Žanr: Komedija | Drama | Romansa
Reditelj: Gorčin Stojanović

Lisice su priča o poteri za srećom, priča o bežanju od ustaljenog života odraslih, priča o novoj osećajnosti.

Film, 2000.
Žanr: Komedija
Reditelj: Aleksandar Đorđević

Emisija obiluje karakterističnim i sočnim epizodama beogradske ulične i kafanske praznične atmosfere i muzikom evergrin melodija koje su obeležile vek sa kojim se rastajemo...

TV serija, 1998-2002.
Žanr: Drama | Komedia
Reditelj: Aleksandar Đorđević | Mihailo Vukobratović

Porodično blago, davno zakopano, zaboravljeno i uporno traženo metafora je za izgubljene i zaboravljene porodične i ljudske vrednosti. Serija je savremena priča o čoveku koji, iz plemenitih pobuda, prvi put prekrši zakon, malo ali dovoljno da postane žrtva apsurdne komedije koju nazivamo savremenim životom.

TV serija 'Svaštara Duška Radovića'

TV serija, 1997.
Žanr: Komedija
Reditelj: Miloš Radović

Jedna od neostvarenih želja Dušana Radovića bila je da sve što je napisao vidi u jednim koricama.

Film 'Sivi kamion crvene boje'

Film, 2004.
Žanr: Avantura | Komedija | Romansa
Reditelj: Srđan Koljević

Priča o poslednjem danu mira 1991. godine u bivšoj Jugoslaviji; priča u kojoj ljubav čini čuda i u kojoj boje ne znače ništa.

Film, 2002.
Žanr: Drama
Reditelj: Živoin Pavlović | Dinko Tucaković

Priča o Slovencu, zastavniku Janezu Kranjecu, koji, posle otcepljenja Slovenije od Jugoslavije, napušta kraj u kojem je rođen, uprkos činjenici da mu je ponuđen čin kapetana u vojsci Slovenije.

Film, 2001.
Žanr: Drama
Reditelj: Oleg Novković

Godina 2000, poslednji meseci Miloševićevog režima, u predgrađu Beograda. Grupa prijatelja sastaje se svako veče u lokalnom kaficu. Maštaju o tome da vode normalne živote.

Film, 1998.
Žanr: Komedija | Romansa
Reditelj: Zdravko Šotra

Radnja filma "Lajanje na zvezde" odvija se u malom gradu u provinciji početkom šezdesetih godina. Junaci ove duhovite priče su nastavnici jedne provincijske gimnazije i odeljenje IV-2. Njihove dogodovštine su prepoznatljivi i bliski svakom ko ima predstavu o srednjoškolskom životu a opet su veoma lični.

Film, 1998.
Žanr: Drama | Ratni
Reditelj: Predrag Antonijević

Radnja filma počinje u Parizu, 1987. godine, kada Džošua Rouz u islamskom bombaškom napadu ostaje bez supruge i deteta. Kako bi osvetio svoju porodicu, odlazi u obližnju džamiju, i ubija sve vernike koji su se tamo zatekli. Pošto je počinio masovno ubistvo, znajući da mora da pobegne, on se zajedno sa svojim najboljim prijateljem Piterom Dominikom pridružuje francuskoj Legiji stranaca.

Film 'Crna mačka, beli mačor'

Film, 1998.
Žanr: Komedija | Kriminalistički | Muzički
Reditelj: Emir Kusturica

U šestom igranom filmu, koji je snimio prema scenariju Gordana Mihića, Kusturica se ponovo bavi životom Cigana. Radnja filma smeštena je na obalu Dunava gde živi Ciganin Matko - sitan švercer.

Film, 1995.
Žanr: Komedija | Drama | Ratni
Reditelj: Emir Kusturica

Prolazi dvadeset godina, i za vreme jednog podzemnog venčanja, neki od prevarenih partizana nalaze izlaz u gornji svet. Uprkos činjenici da je godina 1961, oni veruju da su nacisti još na vlasti, jer su naišli na snimanje filma koji prikazuje nemačku okupaciju njihove zemlje. Trideset godina posle toga, neki od ovih patriota bivaju umešani u borbe u Slavoniji - 1991..