Komuna je osnovana 1985. godine kao muzička producentska i izdavačka kuća.

Kao prva privatna kuća, dozvolila je veću umetničku slobodu značajnim muzičkim stvaraocima sa ovih prostora. Te slobode su doprinele stvaranju izdanja koje su obeležile jugoslovensku scenu i jugoslovensku muzičku industriju. Posle nekog vremena, Komuna je napravila proboj i na inostrano tržište. Kooperacija je napravljena sa kućom "Polygram" iz Francuske i Grčke.

Tokom godina, pored renomiranih stvaralaca otkrivane su i nove nade domaće scene. Značajan podsticaj upravo mladim autorima Komuna je omogućila u godinama kada je organzovala Budvanski festival koji je iznedrio hitove koji su, takođe, u Komuninom izdanju.

Najznačajnija delatnost poslednjih godina u Komuni je filmska i TV produkcija.

Komuna je bila koproducent kanskog pobednika iz 1995. godine, filma "Underground" Emira Kusturice. U produkciji Komune realizovani su i filmovi "Spasitelj" Predraga Antonijevića, "Lajanje na zvezde" Zdravka Šotre, "Crna mačka, beli mačor" Emira Kusturice, "Tajna porodičnog blaga" Aleksandra Đorđevića, kao i kratki film Miloša Radovića "Moja domovina" koji je nagrađen na 35 međunarodnih festivala. U realizaciji ovih filmova ostvarena je saradnja sa produkcijskim kućama iz SAD ("Spasitelj" OLIVER STONE & IEG), te iz Nemačke i Francuske ("Underground", "Crna mačka beli mačor" PANDORA I CIBY 2000).

Realizacijom više igranih serija i muzičkih i dokumentarnih TV emisija Komuna je, bez sumnje, danas vodeći proizvođač TV programa u Srbiji. Ubedljivo o tome svedoče serije "Bila jednom jedna zemlja" Emira Kusturice, "Porodično blago" i "Stižu dolari" Siniše Pavića i druge.

Organizacija koncerata jeste prvobitni posao koji je Komunu ustoličio na samom vrhu industrije zabave u regionu. Zahvaljujući pre svega preduzimljivom duhu Makse Ćatovića, koji je svoju strast za organizacijom velikih muzičkih događaja pokazao na legendarnom koncertu kod Hajdučke česme Bijelog dugmeta početkom 70-ih, Komuna je do danas prezentovala desetine vrhunskih spekatakala. Pored klasičnih koncertnih nastupa u dvoranama i na otvorenom prostoru, tokom godina publici su prezentovane i druge manifestacije industrije zabave poput Davida Copperfield-a, Kineskog cirkusa i Harlem glob trotersa.