Crna mačka, beli mačor

O filmu

U šestom igranom filmu, koji je snimio prema scenariju Gordana Mihića, Kusturica se ponovo bavi životom Cigana. Radnja filma smeštena je na obalu Dunava gde živi Ciganin Matko – sitan švercer. Jednoga dana on dolazi na ideju da prošvercuje voz koji prevozi benzin na relaciji Beograd – Turska i tako dobro zaradi. Ali, za ovaj poduhvat mu je potreban finansijer pa Matko odlazi sa svojim sinom Zaretom kod Grge Pitića, ciganskog „Kuma“ i starog porodičnog prijatelja. Grga Pitić prihvata predlog da finansira poduhvat ali se ispostavlja da Matko nije na visini zadatka jer ga je preduhitrio Dadan, mladi gangster, obožavalac kokaina i tehno muzike. Naivni Matko postaje Dadanov dužnik i predlaže da se Zare, njegov sin, oženi Dadanovom minijaturnom sestrom Bubamarom. Medjutim, Zare voli drugu, plavu Cigancicu Idu. Dolazi dan venčanja. Svi se raduju osim Ide i Zareta. Dok se svatovi raduju a Dadan igra, snalažljiva nevesta Bubamara koristi trenutak nepažnje i beži sa sopstvene svadbe. U toku bekstva, ona upoznaje Grgu Velikog i oni se zaljubljuju jedno u drugo. Zare, konacno slobodan, ukrcava se sa Idom u čamac i odlazi niz Dunav…

Film „Crna mačka, beli mačor“ govori o prijateljstvu, ljubavi i odrastanju na ruševinama jednog društva i sistema vrednosti koje nestaje.

Premijera filma održana je na filmskom festivalu u Veneciji 1998. godine gde je Emir Kusturica nagradjen Srebrnim lavom za najbolju režiju. Beogradska premijera filma održana je 16. oktobra 1998. godine.

Direktor fotografije je Therry Arbogast, scenograf Milenko Jeremić, kostimograf Nebojša Lipanović, montažer Svetolik Zajc a muziku za film napisao je Dr Nele Karajlić.

Ekipa

  • Scenario: Gordan Mihić
  • Direktor fotografije: Therry Arbogast
  • Scenograf: Milenko Jeremić
  • Kostimograf: Nebojša Lipanović
  • Muzika: Nele Karajlić, Dejo Sparavalo, Voja Aralica
  • Montaža: Svetolik Zaic
  • Direktor filma: Zoran Janković
  • Izvršni producent: Maksa Ćatović
  • Producent: Karl Baumgartner

Glumci

 

Dadan – Srdjan Todorović

…završio je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, jedno vreme se paralelno bavio glumom i muzikom (svirao bubnjeve u poznatom beogradskom bendu EKV). Kasnije se posvećuje isključivo glumi. Jedan je od najtraženijih beogradskih mladih glumaca.

 

 

Ida – Branka Katić

…završila je Akademiju Umetnosti u Novom Sadu. Debitovala je u filmu „Nije lako s muškarcima“ još pre studija glume. Po završetku fakulteta nastupala je na pozorišnim scenama u Subotici, Novom Sadu i Beogradu. Veliku popularnost je stekla ulogama koje je ostvarila na filmu i u televizijskim serijama.

 

 

Matko – Bajram Severdžan

…živi u jednoj od najstarijih romskih zajednica u skopskoj regiji Topani, gde i radi u fabrici duvana. Jedno vreme je bio zvezda lokalne televizije „BTR nacional“ na kojoj je vodio humorističko-zabavnu emisiju. Bavio se pevanjem a nedavno je zajedno sa prijateljima izdao audio kasetu sa skečevima nalik onima u popularnoj sarajevskoj „Audiciji“. Ovo mu je druga filmska uloga. Debitovao je u filmu „Gipsy magic“ Stoleta Popova.

 

 

Zare – Florijan Ajdani

…sin internacionalnog bokserskog prvaka glumom je počeo da se bavi još u osnovnoj školi. Član je Dramskog romskog pozorišta u Prištini. Ide u mašinsku školu. Ovo mu je prva filmska uloga.

 

 

 

Baba Sujka – Ljubica Adžović

…živi u Baru. Na filmu se prvi put pojavila 1987. godine u filmu Emira Kusturice „Dom za vešanje“. Uloga joj je donela popularnost a zajedno sa ekipom filma Ljubica Adžović se našla i na filmskom festivalu u Kanu. Snimila je reklamu za cigarete Point. Iako su joj nudili uloge u Nemačkoj ona ih je odbila jer kaže – radi samo sa Kusturicom.

 

Matičar – Predrag Pepi Laković, Predrag Miki Manojlović
Grga Veliki – Jasar Destani
Grga Mali – Adnan Bekir
Zarije – Zabit Memedov
Grga Pitić – Sabri Sulejman
Carinik – Stojan Sotirov
Artistkinja – Zdena Hutrečakova
Bubamara – Salija Ibraimova
Telohranitelj 1 – Irfan Jagli
Telohranitelj 2 – Asim Džemaili
Disko igrač – Rifat Sulejman

Film, 1998.
Žanr: Komedija | Kriminalistički | Muzički
Reditelj: Emir Kusturica

U šestom igranom filmu, koji je snimio prema scenariju Gordana Mihića, Kusturica se ponovo bavi životom Cigana. Radnja filma smeštena je na obalu Dunava gde živi Ciganin Matko – sitan švercer.