David Copperfield – 02 Oktobar 2005.

Nedelja, 25 Jun 2005.
Beogradskia arena

Čuveni iluzionista Dejvid Koperfild (David Copperfield), „moderni Hudini“ i jedan od deset najtraženijih zabavljača u svetu, održao je 2.oktobra 2005.godine u Beogradskoj Areni šou program pod nazivom Intimno veče velike iluzije (An Intimate evening of grand illusion), u okviru evropske turneje. Pred rasprodatom Beogradskom Arenom.

David CopperfieldLaser Illusion

Koperfild je rođen 16. septembra 1956. godine kao Dejvid Set Kotkin (David Seth), još kao dečak nastupao je pod imenom Davino: Boy Magician na rođendanskim proslavama i žurkama u rodnom gradu Matucenu u Nju Džersiju.

Ubrzo je postao i najmlađi član Društva američkih mađioničara (The Society of American Magicians), a u 16. godini počeo je da predaje magiju na Univerzitetu u Njujorku, još ne sanjajući da će dobiti svoju figuru u londonskom Muzeju voštanih figura Madam Tiso i zvezdu na holivudskoj Stazi slavnih.

http://www.youtube.com/watch?v=nZTR7kyz3g8

Koliko Koperfild „živi svoju magiju“ svedoci i činjenica da je sebi dao zadatak da sačuva istoriju magije i njene umetnosti, pa je u te svrhe napravio i muzej u Nevadi. U tom prostoru – The International Museum and Library of the Conjuring Arts – nalazi se mnoštvo istorijskih dokumenata i knjiga koje se bave magijom i iluzijom.

Koperfild je tokom karijere učinio da Kip slobode nestane, prošao kroz Kineski zid i leteo iznad Grand kanjona, ali insistira da je ipak njegov najveći uspeh Project Magic, zamišljen kao program za rehabilitaciju nepokretnih, onih koji imaju problema sa motorikom, pa i sa učenjem, u cilju vraćanja samopouzdanja.

Takav pristup lečenju danas se koristi u hiljadu bolnica u više od 30 zemalja.

Koperfild godišnje izvede više od 500 predstava. Dobio je francusko odlikovanje, u nekoliko zemalja su pravljene poštanske marke s njegovim likom, a poznat je i po dugogodišnjoj vezi s jednom od najlepših žena na svetu – manekenkom Klaudijom Šifer (Claudia Schiffer).