Eros Ramazzotti – 20.10.2009.

Učestvovao je na takmičenju „Novi glasovi“ u Kastrokaru 1981. i stigao do finala sa pesmom koju je sam napisao. Tako je došao do svog prvog ugovora i ubrzo se preselio u Milano. Svoj prvi singl „Ad un amico“ objavio je 1982, a prava slava stigla je već sledeće godine kada je nastupio na Sanremu sa pesmom „Terra promessa“. Već 1985. Eros se vratio na Sanremo i osvojio šesto mesto sa pesmom „Una storia importante“, koje je postala veliki hit u celoj Evropi, a posebno u Francuskoj gde je dostigla milionski tiraž.

Sledeće godine izdaje novi album „Nuovi eroi“ i pobeđuje na Sanremu sa pesmom „Adesso tu“.

Na sledećem albumu „In certi momenti“, koji je izašao 1987. našao se i duet sa Petsi Kensit „La luce buona stelle“. Ovaj album je postigao veliki uspeh prodajući se u tri miliona primeraka u celom svetu, nakon čega je usledila devetomesečna turneja.

Sledeći album „Musica é“ je najavio potpuno sazrevanje Ramacotija kao umetnika.

Potvrda njegovovog statusa internacionalne zvezde došla je u aprilu 1990. kada je 200 novinara iz celog sveta prisustvovalo pres konferenciji u Veneciji povodom njegovog petog albuma „In ogni senso“, koji je izdat u petnaest zemalja. Američki producent Klajv Dejvis impresioniran njegovim talentom, pozvao ga je da održi koncert u Radio siti mjuzik holu u Nju Jorku. Ramacoti je prvi italijanski izvođač koji je nastupio u ovoj prestižnoj hali, a pri tom je i koncert bio rasprodat.

Nakon ovog usledila je duga turneja, praćena sledeće godine duplim albumom „Eros In concert“. Album je izašao četvrtog decembra u Barseloni gde je bio upriličen i koncert kome je prisustvovalo 20000 ljudi.

Album „Tutte storie“ izašao je 1993. Video spot za prvi singl sa ovog albuma „Cose della vita“ režirao je poznati reditelj Spjak Li.

Nakon potpisivanja sa BMG Internešnlom 1996. izdao je prvi album koji je u celosti sam producirao „Dove c’é musica“. Album je postigao nezapamćen uspeh, a nakon završetka evropske turneje Eros je postao otac- rodila mu se ćerka Aurora Sophie.

Na izdanju najvećih hitova koje je izašlo 1997. našli su se i dueti sa Andreom Boćelijem „Musica é“ i Tinom Tarner „Cose della vita- Can’t stop thinking about you“. Ramacoti se takođe oprobao u produciranju albuma za druge umetnike i vlasnik je kompanije Radiorama. U oktobru 2000. izdao je svoj osmi album „Stilelibero“ na kome se nalazi duet sa Šer „Più che puoi“. U maju 2003. izašao je dugoočekivani deveti po redu album koji je jednostavno nazvan „9“ i koji se nalazio na prvom mestu liste najprodavanijih albuma 14 nedelja, a na listi najboljih 100 albuma čak 95 uzastopnih nedelja! Evropski deo turneje za ovaj album završio se duplim koncertom u Milanu- prvi od kojih se odigrao u popodnevnim satima pred 12000 dece iz osnovnih i srednjih škola u Milanu, i na kom je Ramacoti odlikovan od strane gradonačelnika Milana. DVD izdanje sa ove turneje „Eros Roma Live“ režirao je Hamish Hamilton koji je sarađivao sa Madonom, U2 i Robi Vilijamsom. Oktobra 2005. izdao je deseti album „Calma appartente“.

Krajem maja 2009. u prodaji će se naći i njegovo desto studijsko izdanje „Ali e radici“, kome će predhoditi singl „Parla con me“, čiji se izalazak sa nestrpljenjem očekuje krajem aprila. Svetska turneja na kojoj će Eros promovisati novi album započeće u Italiji početkom oktobra, a u okviru nje srpska publika će imati priliku da uživa u njegovim novim pesmama 20. oktobra u Beogradskoj areni.

Eros je rođen 28. oktobra 1963. u Ćinećiti u Rimu. Kao dete radio je kao statista na filmskim snimanjima i sanjao je o pevačkoj karijeri, u čemu ga je podržavao njegov otac Rodolfo, koji je radio kao moler, ali je snimio nekoliko pesama. Kada je završio srednju školu, pokušao je da upiše Muzičku akademiju, ali nije bio primljen pa je upisao bibliotekarstvo.

Međutim, kako je muzika bila ono čime je jedino želeo da se bavi, ubrzo je napustio studiranje.