Film u produkciji: Poslednji i prvi (2015)

Mihajlo Lubarda je 35-godišnji specijalista urgentne medicine koji je zamenio smene kako bi te večeri prisustvovao premijeri plesnog spektakla „Slovenska igra“ u kojoj glavnu ulogu igra njegova dugogodišnja devojka Marija. Međutim, telefonski poziv Mihajlovog 25-godišnjeg brata Petra iznenada menja sve planove. Mihajlo biva uvučen u zamršenu životnu situaciju svoga brata, koji mu se obraća za pomoć iz straha od kriminalaca, čiji je vođa Bata, koji ga jure zbog trke „srpskog ruleta“ koju to veče treba da vozi…

Ovaj film ima nameru da na jedan simboličan način prikaže mentalitet i karakter pojedinačnih junaka kroz njihove moralne padove, ali i da surovo i realistično pokaže negativnu i mračnu stranu jednog društva koje korupcijom i podmićivanjem eksplicitno podstiče pogrešan sistem vrednosti. U ovom filmu „srpski ruket“ je prikazan kao sociološki fenomen i predstavlja simbolični „kovčeg na četiri točka“…

Njegova ljubav prema bratu nadilazi njegovu ljubav prema Mariji i on odlazi sa premijere baletske predstave, znajući da će život staviti na kocku. U trci Mihajlo nesrećno pogine. Međutim, Bata ostavi Petra u životu…

Scenario za film „POSLEDNJI I PRVI“ je inspirisan dokumentima i člancima iz dnevne štampe, kao i autentičnim svedočenjima i ispovestima učesnika i svedoka.

„POSLEDNJI I PRVI“ je film koji je po ritmičkom i montažnom sklopu okrenut američkom filmu, ali u osnovi je naslonjen na evropsku tradiciju u kontekstu vizuelnog i narativnog pogleda na svet, postavljajući suštinska pitanja o čoveku i njegovoj ljubavi prema bližnjem. U tom smislu ovaj film ima sintetitčki karakter, sa jedne starne sadrži komercijalni potencijal sa izraženom težnjom da postane bioskopski hit, dok sa druge strane implicira festivalski karakter noseći u sebi jednu univerzalnu i amblematičnu priču.

Nikola Đuričko i neka lepa glumica :))

Filmske reference:

 1. City of God (Fernando Meirelles, 2002) na planu estetike i vizuelnog identiteta.
 2. True romance (Tony Scott, 1993) u kontekstu srodnosti melodramske priče.
 3. Dekalog (Krzysztof Kieslowski, 1990) i Heaven (Tom Tykwer, 2002) u značenjskom smislu i na planu visokog i simboličnog tona.
 4. The Apartment (Gilles Mimouni, 1996) iz perspektive narativnog postupka.

…o reditelju…

Predrag Stojić (1983), dipl. filmski reditelj pri Fakultetu Dramskih Umetnosti u Beogradu. Takođe je diplomirao i Istoriju Antičke umetnosti na Filozofskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu. Govori engleski, nemački i francuski jezik i premda mlad, poseduje značajno radno iskustvo kao samostalni autor, reditelj i scenarista, ali i kao saradnik u sektoru režije na marketinškim projektima za mnogobrojne domaće i inostrane kompanije. Kratkometražni film „Point of View“, na kome je radio kao pomoćnik reditelja, dobio je Glavnu nagradu na Festivalu Studentskog Filma 2003. god.

Autor je nekoliko kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova: „Poklon“ 2000, „Trenutak istine“ 2001, „Bežanje“ 2002, „I to je nešto“ 2003, „Breme“ 2004, „Tama“ 2005, „Sa druge strane“ 2008, „Fatum“ 2009. i drugi.

2008. godine je bio odabran od strane specijalne komisije da se priključi grupi najtalentovanijih mladih evropskih reditelja i bude počasni gost – Cannes cinephiles (Dete Kana) 61.-og Kanskog Filmskog Festivala.

…kasting…

„Drskost“ i šarm ovoga filma se krije i u tome što će se u ulogama neobičnih karakternih epizoda videti mnoge zvezde srpskog glumišta, dok su glavni likovi rezervisani za potpuno nove, zanimljive filmske pojave.

 • Mihajlo – NIKOLA ĐURIČKO
 • Milan – VUK JOVANOVIĆ
 • Bata – LJUBA BANDOVIĆ
 • Marija – MILA MANOJLOVIĆ
 • Dr. Đorđević – MILORAD MANDIĆ MANDA
 • Šef interventne – NIKOLA KOJO
 • Konjušar – TANASIJE UZUNOVIĆ
 • Čuvar garaže – MARKO BAĆEVIĆ
 • Majka – ZLATA NUMANAGIĆ

…o producentu…

Annunaki produkcija je nova, mlada i perspektivna produkcija čija je želja da zajedno sa sponzorima, donatorima i prijateljima filma realizuje jednu ideju i tako stvori produkt koji će zadovoljiti publiku kojoj je namenjen, kao i sve koji su u toj realizaciji učestvovali.

Ideju kao i izgled finalnog projekta koji je zamišljen prepoznali su VPK production iz Slovenije (http://www.vpk.si/) koji veoma uspešno posluju, stvaraju i ostvaruju ideje ljudi u nekoliko zemalja suseda. Učestvovali su u raznim ostvarenjima (http://www.imdb.com/company/co0028515/) kao i u filmu „Ničija zemlja“ iz 2001. koji je pokupio 27 nagrada, među kojima su najznačajnije Oskar (Academy Awards, USA) za najbolji strani film, Zlatna Palma u Kanu (Cannes Film Festival) za najbolji scenario, Zlatni Globus (Golden Globes USA) za najbolji strani film.

Ko-producentsku ulogu u filmu „POSLEDNJI I PRVI“ zauzela je i Komuna (http://www.komuna.com/) takođe prepoznavši kvalitet ideje i kvalitet kakav će finalni produkt imati. Komuna je osnovana 1985. godine kao muzička producentska i izdavačka kuća. Tokom godina, pored renomiranih stvaralaca, otkrivane su i nove nade domaće scene, jer Komuna daje značajan podsticaj upravo mladim autorima. Najznačajnija delatnost poslednjih godina u Komuni je filmska i TV produkcija. Komuna je bila koproducent kanskog pobednika iz 1995. godine, filma „Underground“ Emira Kusturice. U produkciji Komune realizovani su i filmovi „Spasitelj“ Predraga Antonijevića, „Lajanje na zvezde“ Zdravka Šotre, „Crna mačka, beli mačor“ Emira Kusturice, „Tajna porodičnog blaga“ Aleksandra Đorđevića, kao i kratki film Miloša Radovića „Moja domovina“ koji je nagrađen na 35 međunarodnih festivala. U realizaciji ovih filmova ostvarena je saradnja sa produkcijskim kućama iz SAD („Spasitelj“ OLIVER STONE & IEG), iz Nemačke i Francuske („Underground“, „Crna mačka beli mačor“ PANDORA I CIBY2000). Realizacijom više igranih serija i muzičkih i dokumentarnih TV emisija Komuna je, bez sumnje, danas vodeći proizvođač TV programa u Srbiji. (http://www.imdb.com/company/co0233514/)

Učesce u projektu kao director filma uzeo je Andrija Lucić koji je radio na filmovima „Beogradski Fantom“ (direktor filma), „Crni Gruja i kamen mudrosti“ (direktor filma), „Stvar srca“.

…pokrovitelji – sponzori – donatori – prijatelji filma…

Iza uspeha i prepoznatljivosti svakog projekta stoje odgovarajući brendovi, a do sada su sponzorstvo, donaciju i pomoć pružili:

 • Nektar
 • MUP Republike Srbije
 • EDB (Elektrodistribucija Beograd)
 • Sekretarijat za saobraćaj
 • Institut za puteve
 • Delta automoto
 • Delta Generali Osiguranje
 • Blic
 • Politika - dnevne novine
 • Kryolan profesionalna šminka
 • Reader’s Digest

U zavisnosti od vrste saradnje, produkcija je spremna da vaš brend implementira u projekat na sledeće načine:

Dugometražni igrani film „POSLEDNJI I PRVI“ je slojevita i komunikativna akciona drama o tragičnoj sudbini revnosnog doktora Mihajla Lubarde koji žrtvuje svoj život, spasavajući svog buntovnog brata Petra, vozeći „srpski rulet“ umesto njega.

Ovo je srpska univerzalna savremena varijanta biblijske priče o Kainu i Avelju.