Phil Collins – 28 Oktobar 2005.

Petak, 28 Oktobar 2005.
Beogradskia arena

Bivši frontmen grupe Dženezis (Genesis) Fil Kolins (Phil Collins) nastupio je 28. oktobra u Beogradskoj areni pred 12.000 fanova.

Rođen 30. januara 1951.godine u Londonu, Filip Dejvid Carls Kolins (Philip David Charles) je kao kompozitor, pevač, bubnjar i glumac, ostavio neizbrisiv trag u svetskoj muzičkoj industriji.

Osim što je komponovao i svirao za dva legendarna benda, on je istovremeno bio uspešan i u solo karijeri, pa i glumi.

{gallery}/produkcija/koncerti/2005-10-28-phil-collins/gallery-01{/gallery}

Iako je pre svega bubnjar, kao kompozitor je napisao neke od najpopularnijih pesama u savremenoj pop produkciji, a pokazao se i kao odličan i prepoznatljiv vokal. Učešćem u sastavu Dženezis, ostvario je komercijalni uspeh, ali i poštovanje drugih muzičara, posebno Erika Kleptona (Eric Clapton), Stinga, Roberta Planta, Kvinsija Džonsa (Quincy Jones), koji su ga pozivali da svira sa njima.

Uspešnu karijeru počeo je posle kratke saradnje sa sastavom Fleming Jut (Flaming Youth) tokom 1969. godine, kada je otišao na audiciju za sastav Dženezis koji je u tom trenutku važio za progressive rock bend u usponu. U bend je primljen 1970.godine kao bubnjar. Posle izvesnog vremena, vođa i pevač grupe Piter Gabrijel (Peter Gabriel) napustio je Dženezis, a Kolins je preuzeo i mesto glavnog vokala. Paralelno sa tim, sredinom 70-tih nastupao je kao bubnjar u fussion jazz prijektu Brand X.

Originalna zamisao Genesis, kao art rock sastava, počinje tih godina da se kreće u smeru pop/r’n’b zvuka, dostupnog širem auditorijumu.

Paralelno sa izlaskom novog albuma tog benda početkom 80-tih, Kolins je objavio i prvi album Face value, na kojem se našao i veliki hitt InThe AirTonight.

U narednih 15-ak godina smenjivali su hit albumi Dzenezisa i Kolinsovog solo projekta. On je, međutim 1996. godine objavio da napušta bend, posle 26 godina. U to vreme, shvatio je da želi da se bavi solo karijerom, ide na turneje i ostvari svoj san – da svira u džez sastavu. Potom je osnovao, u to vreme zapažen, The Phil Collins Big Band.

Kolins se bavio i glumom, pa je tako gostovao u popularnoj seriji Poroci Majamija, tumačio glavnu ulogu u komediji Buster i učestvovao u proslavi 20-godišnjicnj izvođenja rok opere Tomi (Tommy) sastava Hu (The Who). Osim što je ostvario još nekoliko zapaženih filmskih uloga, radio je i muziku za filmove White nights, Tarzan, Buster, Brother Bear